Samenwerking Gemeente Moerdijk en Stadstafel
De gemeente Moerdijk en de stadstafel hebben na een evaluatie van gebiedsgericht werken in 2022 diverse gesprekken gevoerd over een goede samenwerking. Deze gesprekken hebben geleid tot een set heldere afspraken die de samenwerking vormgeven, vooral rond participatietrajecten.
Wat houden de afspraken in?
De afspraken zorgen voor een concrete invulling van de samenwerking tussen de gemeente en de stadstafel. Ze zijn bedoeld om de participatieprocessen te optimaliseren en de rollen van de betrokken partijen helder te definiëren.
Rol van de Stadsraad Hart voor Willemstad
De stadsraad Hart voor Willemstad treedt op als het bestuur van de stadstafel. Dit betekent dat Hart voor Willemstad voor de gemeente Moerdijk de gesprekspartner is en de facilitator van het participatieproces. Hart voor Willemstad bespreekt het (voorgestelde) participatieproces met de gemeente, zodat zij mee kunnen denken over de betrokken stakeholders, issues en kansen die betrekking hebben op Willemstad.
De Rol van Inwoners en Belanghebbenden
In het participatieproces is een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners en belanghebbenden van Willemstad. Hun meningen en inbreng zijn essentieel voor het uiteindelijke resultaat. De gemeente Moerdijk en de stadstafel zetten zich in om de participatie van inwoners en belanghebbenden op verschillende manieren te faciliteren.
Een van de manieren waarop inwoners en belanghebbenden kunnen participeren is door deel te nemen aan een werkgroep. Hart voor Willemstad richt bijvoorbeeld regelmatig werkgroepen op om specifieke projecten of ontwikkelingen te bespreken.
Belangrijkste punten:
- Doel en intentie: De gemeente Moerdijk en de stadstafel streven naar een constructieve samenwerking, waarbij ze goed luisteren, vragen stellen en samen zoeken naar antwoorden.
- Uitgangspunten: De samenwerking is gebaseerd op de participatie-uitgangspunten van de gemeente Moerdijk, waaronder het samen doen, participatie als uitgangspunt zien en de vorm van participatie afstemmen met de betrokkenen.
- Rollen en verantwoordelijkheden: Er is een duidelijk onderscheid tussen de rol van het bestuur van de stadstafel (Hart voor Willemstad) als facilitator van het participatieproces en de rol van de stadstafel zelf (inhoudelijke input).
- Procesverantwoordelijkheid: Het bestuur van de stadstafel (Hart voor Willemstad) en de gebiedscoördinator hebben een primaire procesverantwoordelijkheid, waarbij ze zich richten op het proces en niet op de inhoud.
- Omgangsvormen: Er is aandacht voor correcte wederzijdse bejegening en de rol van de voorzitter van de stadstafel hierin.
Hoe gaat het in de praktijk?
De concrete invulling van de samenwerking kan verschillen per opgave. Er zijn echter een aantal algemene stappen die worden gevolgd:
- De gemeente beschrijft het te realiseren doel en de gewenste participatiedoelen.
- Het stappenplan participatie wordt ingevuld.
- De gemeente legt het ingevulde stappenplan voor aan het bestuur van de stadstafel (Hart voor Willemstad) voor aanvulling en reactie.
- De gemeente geeft aan welke aanvullingen en opmerkingen worden overgenomen en maakt afspraken over de rol van de stadstafel in het participatieproces.
Voorbeelden van participatie-aanpakken:
Het document bevat drie concrete voorbeelden van hoe de samenwerking eruit kan zien bij verschillende opgaven, zoals de tijdelijke huisvesting van statushouders, het opstellen van een kernplan energietransitie en de realisatie van een natuurspeelparkje.
Evaluatie en vervolg:
De samenwerking wordt in 2025 verder vormgegeven en in het eerste kwartaal van 2026 gezamenlijk geëvalueerd.
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of opmerkingen over dit nieuwsbericht? We horen graag van je via het contactformulier op onze website.
